Algemene informatie omtrent het coronavirus kan u vinden op: https://www.info-coronavirus.be/ of u kan bellen naar 0800 14689.

Testcentra in Brussel vindt u hier terug: https://brussels.testcovid.be/ of https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?ll=50.841486335049694%2C4.356142315869129&z=12&mid=1Kyn7HiS9JdSa-VwbYscmWTpbyHj6nQ_R.

Heeft u positief getest of bent u aan het wachten op het resultaat van de test? Dan volgt u de richtlijnen omtrent quarantaine op. Deze vindt u onderaan.

Hieronder vindt u volgende informatie:

 • Ik heb klachten die mogelijks bij een COVID-19 infectie passen, wat moet ik nu doen?
 • Ik heb een hoogrisicocontact gehad met iemand die COVID-19 heeft, wat moet ik nu doen?
 • Het resultaat van de test is positief (u heeft COVID-19), wat gebeurt er nu?
 • Het resultaat van de test is negatief, wat gebeurt er nu?
 • Quarantaine, voor wie en hoe lang?
 • Quarantaine, wat betekent dat?

Ik heb klachten die mogelijks bij een COVID-19 infectie passen, wat moet ik nu doen?

 1. U neemt contact met ons op via 02/726 03 00 of via het contactformulier op de website. Vermeld telkens uw correcte gsm-nummer en e-mailadres.
  Indien u de corona-alert app (Belgische overheid) geïnstalleerd hebt, is het mogelijk een code te generen, hierbij duidt u aan wanneer de klachten begonnen zijn. Deze code kan u best ergens noteren en mee aan ons doorgeven.
 2. Wij bekijken samen met u of het nodig is een test af te laten nemen. De test bestaat eruit dat er een wisser in de neus afgenomen wordt.
 3. Als het nodig is u te laten testen, zal u een code per sms ontvangen. (Is het nodig om door ons gezien te worden, zal u een afspraak gegeven worden.)
 4. Met deze code kan u terecht bij één van de testcentra die u terugvindt op https://brussels.testcovid.be/. U maakt hier een afspraak en laat u testen.
 5. Het resultaat van de test kan u raadplegen via https://www.mijngezondheid.belgie.be/ of via de corona-alert applicatie. Wij bellen u ook sowieso op wanneer wij het resultaat ontvangen.
 6. Zolang u het resultaat van de test niet ontvangen hebt, blijft u in strikte quarantaine. Dit betekent dat u thuis blijft. U ziet geen andere mensen, u gaat niet naar de winkel, u werkt van thuis uit indien dit mogelijk is,… Probeer ook van andere mensen in huis zoveel mogelijk afstand te nemen en de basishygiëneregels zo goed mogelijk toe te passen.

 

Ik heb een hoogrisicocontact gehad met iemand die COVID-19 heeft, wat moet ik nu doen?

 1. U zal gecontacteerd worden door contacttracing/de arbeidsgeneesheer/de schoolarts (CLB), afhankelijk van waar u het hoogrisicocontact gelopen hebt. Wanneer u gevraagd wordt naar uw huisarts, geeft u onze gegevens door.
 2. Zij bezorgen u een code om u te laten testen. Met deze code kan u terecht bij één van de testcentra die u terugvindt op https://brussels.testcovid.be/. U maakt hier een afspraak en laat u testen.
 3. Het resultaat van de test kan u raadplegen via https://www.mijngezondheid.belgie.be/ of via de corona-alert applicatie. Wij bellen u ook sowieso op wanneer wij het resultaat ontvangen.
 4. Zolang u het resultaat van de test niet ontvangen hebt, blijft u in strikte quarantaine. Dit betekent dat u thuis blijft. U ziet geen andere mensen, u gaat niet naar de winkel, u werkt van thuis uit indien dit mogelijk is,… Probeer ook van andere mensen in huis zoveel mogelijk afstand te nemen en de basishygiëneregels zo goed mogelijk toe te passen.
 5. De nodige quarantaine-attesten kan u ook terugvinden op https://www.mijngezondheid.belgie.be/
 6. Ondervindt u enige problemen met dit proces, neem dan even contact met ons op via 02/726 03 00 of via het contactformulier op de website.

Het resultaat van de test is positief (u heeft COVID-19), wat gebeurt er nu?

 1. U blijft minstens 7 dagen in quarantaine. Dit betekent dat u thuis blijft. U heeft geen contact met andere mensen behalve uw huisgenoten. U gaat niet naar de winkel tenzij dit echt niet anders kan.
 2. De contacttracing zal contact met u opnemen om te bekijken met wie u allemaal hoogrisicocontact gehad heeft zodat deze mensen op de hoogte gebracht kunnen worden. Dit gebeurt steeds anoniem.
 3. Huisgenoten die geen symptomen vertonen, dienen na 14 dagen getest te worden. Tot het resultaat van deze test gekend is, blijven ook zij in strikte quarantaine. Ontwikkelen zij eerder ook symptomen, dan is dit wel een reden om hen eerder te laten testen. In dat geval neemt u terug contact met ons op.
 4. Indien u te ziek bent om te werken, zal u een afwezigheidsattest ontvangen. Bent u wel in staat om te werken, maar u kan niet van thuis werken, dan zal u een quarantaine-attest ontvangen.
 5. U dient niet opnieuw getest te worden om te bewijzen dat u niet meer besmettelijk bent. U mag ten vroegste na 7 dagen uit quarantaine. Daarnaast moet u minstens al 3 dagen geen symptomen meer vertonen.
 6. Worden uw symptomen erger, dan neemt u terug contact met ons op. Maakt u zich zorgen ’s avonds of in het weekend, dan kan u steeds terecht op het nummer 1733. Zo komt u bij de dokter van wacht terecht.
 7. Vergeet de gouden regel niet: u blijft thuis.

Het resultaat van de test is negatief, wat gebeurt er nu?

 1. Het resultaat van de test kan vals negatief zijn. Dit betekent dat u toch besmet bent met het coronavirus, maar dat het niet gedetecteerd werd door de test. Indien we vermoeden dat dit het geval is, delen we u dat mee en volgt u verder de richtlijnen alsof u weldegelijk positief bent.
 2. Het resultaat van de test kan werkelijk negatief zijn. Mogelijks bent u besmet met een ander virus (bv een verkoudheidsvirus). U blijft thuis zolang u symptomen heeft. We bekijken samen verder wat de meest waarschijnlijke verklaring voor uw klachten is.

 

 Quarantaine, voor wie en hoe lang?

 1. U bent zelf positief getest.
 • U blijft minstens 7 dagen in quarantaine. De quarantaine stopt pas als u minstens 3 dagen geen symptomen meer vertoont.
 1. Een huisgenoot is positief getest.
 • U wordt getest op dag 14, ondertussen blijft u in quarantaine. Dit is langer dan de persoon die positief testte. Dit komt omdat u het virus nog gedurende 7 dagen kan overkrijgen van hem/haar. Daarna kan het nog 10 dagen duren voor u de eerste symptomen ontwikkelt. Indien u op enig moment symptomen ontwikkelt, neemt u contact op met ons.
 1. Iemand waarmee u van nabij (<1,5 meter) contact mee heeft gehad, is positief getest.
 • U wordt getest op dag 7, te tellen vanaf de laatste dag dat u contact had met deze persoon. Tot het resultaat van de test gekend is, blijft u in quarantaine.

Quarantaine, wat betekent dat?